ایجاد ته رنگ مشکی بر روی کالای ابریشمی توسط رنگزای گیاهی / دندانه فلزی

دسته: نساجی

فرمت فایل: doc

حجم فایل: 8940 کیلوبایت

تعداد صفحات فایل: 174

ایجاد ته رنگ مشکی بر روی کالای ابریشمی توسط رنگزای گیاهی / دندانه فلزی

هدف از انجام این مطالعه رنگرزی کالای ابریشمی با رنگزای طبیعی می باشد. رنگزای طبیعی جزء رنگزا های زیست سازگار و مورد توجه در حال حاضر می باشد. در این پروژه دستیابی به یک شید خاص مد نظر است. ته رنگ مشکی یکی از ته رنگ هایی است که بدست آوردن آن بر روی کالای نساجی همواره با مشکلاتی مانند ثبات پایین ، بور شدن کالای رنگرزی شده ، عدم سازگاری رنگ های ترکیبی جهت تولید ته رنگ مشکی و … همراه بوده است. در پروژه حاضر ، با ترکیب دو رنگزای گیاهی و کمک گرفتن از نمک فلزی به ته رنگ مشکی رسیدیم. برای بررسی کیفیت رنگرزی آزمون هایی بر روی کالای رنگرزی شده انجام شد ؛ مثل آزمایش های تعیین ثبات مانند ثبات نوری ، ثبات سایشی (لکه گذاری بر روی پارچه ی شاهد همسان و نا همسان) و همچنین بررسی تاثیر نوع نمک فلزی و غلظت های مصرفی بر روی پایداری رنگرزی بر روی کالای ابریشمی که در نهایت منجر به دست یافتن به مقادیر بهینه از رنگزا و نمک فلزی مصرفی شد.

واژه های کلیدی:

کالای ابریشمی ، رنگزای طبیعی ، زاج سفید ، زاج سبز ، زاج سیاه و بی کرومات پتاسیم

فهرست مطالب

چکیده 1

فصل 1: مقدمه

1-1 تاریخچه ی رنگرزی 2

1-2 تاریخچه ی رنگرزی در جهان 3

1-3 تاریخچه ی رنگرزی در ایران 4

1-4 سیر تاریخی هنر رنگرزی (قرن 30 قبل از میلاد تا پایان قرن 19 میلادی) 5

1-5 بررسی تاریخی هنر رنگرزی از هزاره میلادی به بعد 8

1-6 رنگرزی 9

1-6-1 مقدمه ای بر رنگ های طبیعی 9

1-6-2 اهمیت رنگرزی با مواد طبیعی 11

1-6-3 کاربرد رنگرزی در صنایع دستی ایران 11

1-7 تاریخچه ابریشم 12

فصل 2 : ابریشم

2-1 انواع ابریشم 15

2-1-1 انواع پیله کرم ابریشم 16

2-1-2 ابریشم عنکبوت 17

2-2 خواص مکانیکی 18

2-3 خواص حرارتی 19

2-4 ترکیب شیمیایی 19

2-5 ساختار 20

2-5-1 سلسله مراتب ساختاری 20

2-5-2 پلی مورف های کریستالی (اعضای چند شکلی بلورین) 21

2-5-3 ساختار تار یا شبکه ی کروی عنکبوت 22

2-6 پردازش 23

2-6-1 عملیات (پردازش) در ارگانیسم زنده 23

2-6-2 تبلور مایع 24

2-6-3 ریولوژی 24

2-6-4 مکانیسم های مونتاژ ابریشم 25

2-6-5 علم تقلید حیاتی 26

2-7 محلول کردن 27

2-8 ابریشم مجدد پردازش شده برای مواد جدید 27

2-8-1 فیلم ها 28

2-8-2 الیاف 30

2-8-3 هیدروژل ها 30

2-8-4 مواد متخلخل سه بعدی اسفنجی 31

2-9 قابلیت تجزیه 31

2-10 مهندسی ژنتیک 31

2-10-1 ژن های مصنوعی ابریشم 32

2-10-2 تجلی cDNA 33

2-11 مواد بیوپزشکی 33

2-12 کاربرد ها 34

2-13 فرایند تولید و تهیه پیله ابریشم 35

2-14 عملیات ابریشم کشی 35

2-15 صمغ گیری ابریشم 36

2-16 خواص فیزیکی و شیمیایی ابریشم 36

2-17 رنگرزی ابریشم 37

2-17-1 عملیات قبل از رنگرزی (صمغ گیری) 37

2-17-2 سفیدگری و روش های آن 38

2-17-2-1 اکسیداسیون 39

2-17-2-1-1 آب اکسیژنه 39

2-17-2-2 احیا 39

2-17-3 زدودن زردی ابریشم پس از سفیدگری (روش نوری) 40

2-17-4 رنگرزی ابریشم با رنگزاهای طبیعی 40

2-17-4-1 دندانه پیش از رنگرزی 41

2-17-4-2 دندانه پس از رنگرزی 41

2-17-4-3 رنگ و دندانه توام 41

2-17-4-4 رنگرزی دندانه آلومینیوم 42

2-17-4-5 رنگرزی دندانه آهن 42

2-17-4-6 رنگرزی دندانه قلع 42

2-17-4-7 رنگرزی با روناس 43

2-17-4-8 رنگرزی با قرمزدانه 43

2-17-4-9 اسپرک 44

2-17-4-10 رنگرزی با بقم 46

2-17-4-11 رنگرزی با نیل یا ایندیگو 46

2-17-4-12 رنگرزی به سایر رنگ ها 48

2-17-4-13 دقت های لازم در رنگرزی با رنگزاهای گیاهی روی ابریشم 50

2-17-4-14 رنگرزی ابریشم با رنگزاهای مصنوعی (رنگرزی جدید) 51

2-17-4-14-1 رنگزاهای اسیدی 52

2-17-4-14-2 رنگزاهای اسیدی میلینگ و خنثی 52

2-17-4-14-3 رنگزاهای متال کمپلکس 53

2-17-4-14-4 رنگزاهای دندانه ای (کرمی) 53

2-17-4-14-5 رنگزاهای مستقیم 53

2-17-4-14-6 رنگزاهای بازیک 54

2-17-4-14-7 رنگزاهای رآکتیو 56

فصل 3 : مواد رنگزا

3-1 کروموفرها 59

3-2 اکسوکروم ها 60

3-3 رنگزاهای متداول مصرف در رنگرزی الیاف طبیعی 60

3-4-1 رنگینه های فلاونوییددار 61

3-4-2 رنگینه های تانن دار (مازوج دار) 62

3-4-3 رنگینه های ایندیگویید دار 63

3-4-4 رنگینه های یونی 63

3-4-5 رنگینه های مستقیم 64

3-4-6 رنگینه های آلیزارین دار 64

3-5 نوعی تقسیم بندی دیگر مواد رنگزای طبیعی 65

3-6 ساختمان شیمیایی رنگ های طبیعی 66

3-7 مازو یا مازوج Oak Gall 68

3-7-1 بافت شناسی مازو 68

3-7-2 خصوصیات فیزیکی مازو 69

3-7-3 انواع مازو 69

3-7-4 موارد استفاده مازو و ترکیبات آن 71

3-7-5 تاثیر مواد شیمیایی در محلول مازوجی 71

3-7-6 ترکیبات مازو 72

3-8 تانن ها Tannins 72

3-8-1 تقسیم بندی تانن ها 73

3-8-2 موارد مصرف تانن ها 73

3-9 گیاهان رنگینه دار 74

3-9-1 گیاهان فلاونوییددار 74

3-9-1-1 اسپرک 74

3-9-1-1-1 مشخصات اسپرک 74

3-9-1-1-2 ترکیبات شیمیایی اسپرک 74

3-9-1-1-3 گونه های اسپرک 75

3-9-1-1-4 چگونگی برداشت محصول اسپرک 75

3-9-1-1-5 روش های رنگرزی اسپرک با دندانه های مختلف 75

3-9-1-1-6 رنگرزی اسپرک با دندانه های مختلف 76

3-9-1-1-7 رنگرزی اسپرک با دندانه زاج سفید 76

3-9-1-1-8 رنگرزی اسپرک با دندانه کلرور قلع 77

3-9-1-1-9 رنگرزی اسپرک با دندانه بی کرومات پتاسیم 77

3-9-1-1-10 رنگرزی اسپرک با دندانه های سولفات مس و سولفات آهن 77

3-9-1-2 انجیر (برگ درخت انجیر) 77

3-9-1-3 انگور (برگ درخت انگور) 78

3-9-1-4 توت (برگ درخت توت) 78

3-9-1-5 گلرنگ 79

3-9-1-6 ذلیل 79

3-9-1-7 ختمی 80

3-9-1-8 گل جعفری 80

3-9-1-10 جاشیر 81

3-9-1-11 پیاز (پوست پیاز) 81

3-9-1-12 خَوِشک 81

3-9-2 گیاهان تانن دار (مازوج دار) 82

3-9-2-1 انار (پوست انار) 82

3-9-2-1-1 محل رویش 83

3-9-2-1-2 روش رنگرزی الیاف پشم با پوست انار 83

3-9-2-2 اکالیپتوس 84

3-9-2-3 گزنه 85

3-9-2-4 بنه (برگ درخت بنه) 85

3-9-2-5 هلیله 85

3-9-2-6 بلوط (جفت) 86

3-9-2-7 سماق 86

3-9-2-8 گردو (پوست گردو) 87

3-9-2-8-1 مشخصات علمی درخت گردو 88

3-9-2-8-2 ترکیبات شیمیایی گردو 89

3-9-2-8-3 روش رنگرزی الیاف پشم با پوست گردو 90

3-9-3 گیاهان ایندیگویید دار 90

3-9-3-1 نیل 90

3-9-3-1-1 تاریخچه نیل 91

3-9-3-1-2 مشخصات 92

3-9-3-1-3 روش کشت نیل 93

3-9-3-1-4 تکثیر گیاه نیل 93

3-9-3-1-5 روش برداشت محصول نیل 94

3-9-3-1-6 ترکیبات شیمیایی 94

3-9-3-1-7 ساختار شیمیایی رنگ های نیل 95

3-9-3-1-8 نحوه رنگرزی نیل 95

3-9-3-1-9 شستشوی بعد از رنگرزی 97

3-9-3-1-10 رنگرزی کالای پشمی با ایندگو (نیل) 98

3-9-3-1-11 روش رنگرزی 98

3-9-3-2 وسمه 99

3-9-3-3 آفتابگردان 99

3-9-4 گیاهان دارای رنگینه های یونی 100

3-9-4-1 قرمزدانه 100

3-9-4-1-1 انواع قرمزدانه 100

3-9-4-1-1-1 خانواده Dactylopiida100

3-9-4-1-1-2 خانواده Kermide101

3-9-4-1-1-3 خانواده Lacciferdae102

3-9-4-1-1-4 قرمزدانه لهستانی 102

3-9-4-1-1-5 قرمزدانه ارمنی 103

3-9-4-1-2 طریقه جمع آوری قرمزدانه 103

3-9-4-1-3 مشخصات فیزیکی قرمزدانه 103

3-9-4-1-4 مشخصات بازرگانی قرمزدانه 104

3-9-4-1-5 تهیه مواد مختلف از قرمزدانه 104

3-9-4-1-6 ساختار رنگی قرمزدانه 105 مدت 45 دقیقه به نقطه جوش می رسانند و به طور ملایم آن را آنقدر می جوشانند تا می زنند و برای مرتبه دوم به ده روز، راکد می گذارند. رمزدانه محلول آمونیاک

3-9-4-1-7 روش های رنگرزی قرمزدانه با دندانه های مختلف 105

3-9-4-1-7-1 رنگرزی قرمزدانه با دندانه زاج سفید 105

3-9-4-1-7-2 رنگرزی قرمزدانه با دندانه کلرور قلع 106

3-9-4-1-7-3 رنگرزی قرمزدانه با دندانه کرم 106

3-9-4-1-7-4 رنگرزی قرمزدانه با دندانه سولفات آهن 107

3-9-5 گیاهان دارای رنگینه های مستقیم 108

3-9-5-1 زردچوبه (کرکوم) 108

3-9-5-2 زعفران 109

3-9-6 گیاهان آلیزارین دار 109

3-9-6-1 روناس 109

3-9-6-1-1 نوع خاک و آماده سازی 110

3-9-6-1-2 کود 110

3-9-6-1-3 فصل کشت 111

3-9-6-1-4 روش کاشت 111

3-9-6-1-5 میزان بذر مصرف شده در هر هکتار 111

3-9-6-1-6 داشت (آبیاری و نگهداری) 111

3-9-6-1-7 مبارزه با علف های هرز (سله کشی) 111

3-9-6-1-8 خاک دهی پای بوته ها 112

3-9-6-1-9 آفات و بیماری ها 112

3-9-6-1-10 برداشت 112

3-9-6-1-11 نحوه برداشت 112

3-9-6-1-12 بذرگیری 112

3-9-6-1-13 فرآورده های روناس در کارخانه های روناس سایی 112

3-9-6-1-14 مکان های تولید 113

3-9-6-1-15 تهیه ی رنگینه از گیاه روناس 113

3-9-6-1-16 ساختار رنگی روناس 113

3-9-6-1-17 روش های رنگرزی روناس با دندانه های مختلف 116

3-9-6-1-17-1 رنگرزی روناس با دندانه زاج سفید 117

3-9-6-1-17-2 رنگرزی روناس با دندانه بی کرومات پتاسیم یا سدیم 118

3-9-6-1-17-3 رنگرزی روناس با دندانه کلرور قلع 118

3-9-6-1-17-4 رنگرزی روناس با دندانه سولفات مس 119

3-9-6-1-17-5 رنگرزی روناس با دندانه سولفات آهن 119

3-9-6-1-18 مقایسه دندانه های مختلف روی روناس 119

3-10 تقسیم بندی رنگزا های طبیعی بر اساس رنگ حاصله 121

3-11 مزایای رنگزاهای طبیعی 122

3-12 معایب رنگزاهای طبیعی 122

3-13 دندانه ها در رنگرزی با رنگزاهای طبیعی 123

3-13-1 دندانه های معدنی 123

3-13-2 دندانه های نباتی 123

3-14 رنگزاهای مصنوعی 124

3-15 مقایسه فنی رنگزاهای طبیعی و شیمیائی 124

فصل4 : شرایط رنگرزی

4-1 تعریف و مراحل رنگرزی 126

4-2 سرعت رنگرزی 126

4-3 تعادل رنگرزی 127

4-4 قدرت نفوذ رنگینه های طبیعی 128

4-5 ظرفیت یکنواختی رنگینه های طبیعی 128

4-6 انواع رنگرزی الیاف طبیعی 128

4-6-1 رنگرزی دندانه ای 129

4-6-1-1 روش پیش دندانه 129

4-6-1-1-1 مزایا در روش پیش دندانه 129

4-6-1-1-2 معایب در روش پیش دندانه 130

4-6-1-2 روش همزمان 130

4-6-1-2-1 مزایا در روش همزمان 131

4-6-1-2-2 معایب در روش همزمان 131

4-6-1-3 روش پس دندانه 132

4-6-1-3-1 مزایا در روش پس دندانه 132

4-6-1-3-2 معایب در روش پس دندانه 133

4-6-2 رنگرزی خمی 133

4-6-2-1 توصیه های کاربردی در رنگرزی خمی 134

4-6-3 رنگرزی الیاف سلولزی 135

4-6-3-1 روشهای دندانه دار کردن الیاف سلولزی 135

4-6-4 رنگرزی ترکیبی 136

4-7 ثبات رنگرزی 137

4-7-1 ثبات نوری 137

4-7-2 ثبات شستشویی 137

4-7-3 ثبات سایشی 138

4-8 عوامل آسیب رسان به الیاف و رنگها 139

4-8-1 عوامل آسیب رسان غیرزنده 139

فصل 5 : تکنیک های رنگرزی الیاف طبیعی توسط رنگزاهای طبیعی

5-1 تکنیک های رنگرزی الیاف سلولزی با رنگزا های طبیعی 142

5-1-1 خواص الیاف سلولزی 142

5-1-2 رنگرزی الیاف پنبه با روناس 142

5-1-3 رنگرزی کالای پنبه ای با ایندیگو (نیل) 142

5-1-3-1 روش حل کردن ایندیگو 142

5-1-3-2 روش رنگرزی 142

5-2 تکنیک های رنگرزی الیاف ابریشم با رنگزا های طبیعی 143

5-2-1 خواص الیاف ابریشم 143

5-2-2 آماده سازی ابریشم برای رنگرزی 144

5-2-3 صمغ گیری ابریشم 144

5-2-3-1 صمغ گیری به صورت سنتی 144

5-2-4 باردهی ابریشم 145

5-2-5 روش های دندانه دادن و رنگرزی الیاف ابریشم 145

5-2-5-1 رنگرزی الیاف ابریشم با روناس 145

5-2-5-2 روش دندانه دادن 146

5-2-5-3 رنگرزی الیاف ابریشم با قرمزدانه 146

5-2-5-4 رنگرزی الیاف ابریشم با پوست گردو 146

5-2-5-5 رنگرزی الیاف ابریشم با نیل 147

5-2-5-6 رنگرزی الیاف ابریشم با پوست انار 147

منابع

منابع فارسی 149

منابع لاتین 150

فهرست جدول ها

عنوان صفحه

فصل 2 : ابریشم

جدول 1 – خواص مکانیکی ابریشم در مقایسه با دیگر الیاف 17

جدول 2 – انواع ابریشم عنکبوت شامل عضو ترشح کننده و کارایی ابریشم 18

جدول 3 – ویژگی های طیف مادون قرمز برای کمک در روشن شدن ساختار پلی مورف های فیبرویین ابریشم 22

جدول 4 – مقایسه خصوصیات مکانیکی ابریشم های معمول با دیگر الیاف و بافت های زیستی امروزی 33

جدول 5 - رنگ های مشاهده شده هنگامی که طول موج بخصوصی از نور خورشید جذب گردد 57

فصل 3 : مواد رنگزا

جدول 6 - استاندارد رنگ بندی قرمزدانه و ثبات آن در برابر عوامل مختلف 107

جدول 7 - رنگ بندی رنگ های به دست آمده در رنگرزی با روناس 120

فصل4 : شرایط رنگرزی

جدول 8 تغییرات رنگ و لگه گذاری در شستشو 138

فهرست شکل ها

عنوان صفحه

فصل 1: مقدمه

شکل 1 - نقاشی دیواری مربوط به هنر کهن مصر 2

شکل 2 - فرش پازیریک 4

فصل 2 : ابریشم

شکل 3 - عکسهایی از الیاف ابریشم خام از دورههای تجاری 16

شکل 4 - نمایش شماتیک ساختار سلسله مراتبی در ابریشم هاو حالات تحلیلی تشخیص 20

شکل 5 - عکسهای میکروسکوپی با قدرت اتمیاز فیلمهای ابریشم 28

شکل 6 - عکسهایی از الیاف الکتروریسیشدهازفیبروئینب از پردازش 30

شکل 8 - ابریشم رنگرزی شده با روناس 43

شکل 9 – حشره قرمز دانه 44

شکل 10 – کالای رنگرزی شده با قرمز دانه 44

شکل 11 – گیاه اسپرک 45

شکل 12 – کالای رنگرزی شده با اسپرک 45

شکل 13 – کالای رنگرزی شده با نیل 48

شکل 14 - کارگاه سنتی قم ، رنگرزی ابریشم با رنگزاهای گیاهی 50

شکل 15 - کلاف ها آماده برای حمل به داخل ماشین 55

شکل 16 - ماشین رنگرزی و کلاف های رنگ شده 55

شکل 17 - خشک کردن کلاف های ابریشم پس از سانتریفوژ کردن در سایه 56

فصل 3 : مواد رنگزا

شکل 18 - شکل گیاه نیل 91

عبارات کلیدی

  • ایجاد ته رنگ مشکی بر روی کالای ابریشمی توسط رنگزای گیاهی / دندانه فلزی
  • ایجاد ته رنگ مشکی بر روی کالای ابریشمی توسط رنگزای گیاهی دندانه فلزی

خرید فایل

ارسال شده در